Cum se traduce abuzul emoțional?
Abuzul emoţional reprezintă un abuz psihologic caracterizat prin expunerea persoanei la comportamente care îi produc traume emoţionale, anxietate, stres posttraumatic.
Această formă de abuz se poate simți la fel de distructiv și dăunător precum abuzul fizic și poate afecta grav sănătatea mentală. Este adesea folosit ca o modalitate de a menține puterea și controlul asupra cuiva.
Cum poți să îți dai seama că ești supus unui abuz emoțional?
Dacă te simți speriat sau confuz în jurul partenerului sau dacă te îndoiești de tine când vorbești cu el, este posibil să te confrunți cu un sentiment de abuz emoțional. Obiectivul unui abuziv emoțional este de a submina sentimentele de auto-valoare și independență ale altei persoane.
Într-o relație abuzivă emoțional, este posibil să simțiți că nu există nicio ieșire sau că fără partenerul tău nu veți avea nimic. Trebuie știut faptul că abuzul emoțional este o formă de violență în familie.
Exista mai multe forme? Dacă da, care sunt?
Abuzul emoțional poate fi însoțit de alte tipuri de abuz. Cu toate acestea, nu este necesar să includem alte tipuri de abuz pentru a le considera drept abuz; este suficient de serios pentru a fi în sine o preocupare.
Dacă simțiți că puteți fi într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a obține sprijin. Este important să știți că, dacă ați fost afectat de abuz emoțional, nu este vina ta. Ai dreptul să te simți în siguranță, respectat și susținut în relațiile tale.
Abuzul emoțional poate implica oricare dintre următoarele forme:
· Abuz verbal: strigă la tine, te insultă sau te înjură.
· Respingere: respingerea constantă a gândurilor, ideilor și opiniilor tale. Inducerea îndoielii: te face să te îndoiești de propriile sentimente și gânduri și chiar de sănătatea ta, prin manipularea adevărului.
· Renunțări: etichete sau spunându-ți că ești prost, te jenează public, te învinovățesc pentru tot. Umilința publică este, de asemenea, o formă de abuz social.
· Izolare: limitarea libertății de mișcare, oprirea contactării altor persoane (cum ar fi prietenii sau familia). Poate include de asemenea oprirea de a face lucrurile pe care le faceți în mod normal – activități sociale, sport, școală sau muncă. Izolarea cuiva se suprapune cu abuzul social.
· Bullying și intimidare: spunând sau făcând în mod intenționat sau repetat lucruri care intenționează să te rănească.
Ce este abuzul emoțional în cuplu?
De multe ori, persoanele aflate în relații abuzive emoțional nu înțeleg că sunt abuzate pentru că nu este implicată nicio violență. Mulți vor respinge sau vor subestima abuzul emoțional pentru că nu cred că este la fel de rău ca și abuzul fizic, dar aceasta este o greșeală.
Abuzul emoțional are consecințe majore și este adesea greu de recunoscut. Această formă de abuz deteriorează respectul de sine, independența și demnitatea unei persoane.
Gravitatea este una ridicată, deoarece, în timp, abuzatorul sugerează că aceste comportamente abuzive sunt aspecte normale ale unei relații, creând îndoială și incertitudine, dar și o stimă de sine diminuată în partenerul care este abuzat.
Cum recunoaştem o relaţie abuzivă?
Să știi să recunoști un comportament abuziv emoțional este primul pas pentru a-ți regăsi forțele și încrederea în cazul în care te regăsești într-o astfel de situație.
Există multe semne ale unei relații abuzive, iar frica partenerului este cea mai grăitoare. Dacă simțiți că trebuie să mergi pe coji de ouă în jurul lor – urmărești constant ceea ce spui și faci orice pentru a evita o reacție nedorită – șansele sunt ca relația ta să fie nesănătoasă și abuzivă. Alte semne includ un partener este în permanență nemulțumit de tine sau încearcă să te controleze, iar tu resimți sentimente de dezamăgire de sine, neputință și disperare.
Nu toate relațiile abuzive implică violență fizică. Doar pentru că nu ești bătut și învinețit nu înseamnă că nu vei fi abuzat. Mulți bărbați și femei suferă de abuz emoțional, care nu este mai puțin distructiv. Din păcate, abuzul emoțional este adesea minimizat sau trecut cu vederea – chiar de către persoana care îl experimentează.
După cat timp se poate instala abuzul emoțional într-o relație?
La început, multe relații abuzive pot fi de fapt incredibil de romantice și aparent perfecte. Noul tău partener va face orice pentru a-și arăta atenția, devotamentul și afecțiunea pentru tine. Dar, de obicei, gesturile și cadourile romantice sunt niște plăci care să te captiveze și să distragă atenția de la ce urmează.
Relația poate evolua foarte repede. Urmează etapa proclamările sentimentelor și dorințelor profunde de exclusivitate sau o etichetă. Această etapă poate fi simțită copleșitor, dar și incredibil de romantic și măgulitor.
Treptat, va începe să se manifeste un comportament de posesivitate, dar și solicitări care duc la îngrădirea libertății, precum dorința de a fi în permanență accesibil la solicitările partenerului.
Ulterior pot crea scuze pentru a-și justifica neîncrederea sau neplăcerea acceptării companiei unor prietenii, cunoștințele sau chiar membrii ai familiei. Își raționalizează comportamentul afirmând că își fac griji pentru tine și sunt preocupați pentru siguranța ta. Intensitatea relației începe să se simtă mai degrabă înfiorătoare.
Gelozia partenerului tău începe să se agraveze și încep să suspecteze că este posibil să fii neloial sau să te acuze că ai înșelat. În efortul de a-ți dovedi devotamentul față de ei, lucrezi mai mult pentru a le potoli temerile – petrecând mai puțin timp cu prietenii, întrerupând comunicarea cu oricine ar putea fi considerat interesat de tine și sacrificând timpul cu familia pentru a evita conflictul.
Ce se dorește cu acest tip de comportament?
Ei folosesc afecțiunea ca o tactică pentru a te exploata și controla.
Dacă nu te conformezi sau nu ești de acord cu partenerul, acestea își retrag afecțiunea sau devine iritat și ostil. Iubirea lor se bazează pe disponibilitatea ta de a te conforma cu ceea ce își doresc ei, iar o lipsă de supunere va duce la manifestarea lor într-un mod rece și detașat, ori supărat și agresiv.
Recunoașterea faptului că aceste comportamente sunt nesănătoase și abuzive te-ar putea ajuta pe tine sau pe cei implicați într-o astfel de relație apelând din timp la ajutor specializat.
Cum se manifesta abuzatorul?
Modul în care se structurează personalitatea noastră este adesea modelată de mediile la care ne-am expus cel mai mult. Un mediu iubitor în care toți membrii sunt tratați cu respect vor produce cel mai probabil o personalitate amabilă, respectuoasă și plină de iubire.
Dimpotrivă, un mediu aspru în care valoarea individuală a membrilor este degradată și lipsită de respect, probabil va determina o persoană să fie neliniștită, conștientă de sine și temătoare. O astfel de persoană poate fi pe drumul către a deveni abuziv emoțional, abuziv verbal și psihologic.
Abuzul este ceva ce se învață – nimeni nu se trezește într-o dimineață și ia decizia conștientă de a începe să acționeze abuziv, fără a avea o idee despre cum arată sau despre ce îi poate ajuta să obțină.
În educația primară a copilului depinde de părinți să stabilească limite și să învețe cum să fie mulțumit, chiar și atunci când este dezamăgit pentru că nu au obținut tot ce și-au dorit. Un copil trebuie să învețe să fie mulțumit cu mai puțin decât ceea ce el sau ea vrea. În mintea copilului, controlul nu trebuie echivalat cu obținerea obiectivului său. Când acest lucru nu se va întâmpla, un copil crește răsfățat și crede că lumea îi datorează totul. Ca adult, ideea că partenerul sau va afirma limitări naturale, având drepturi și nevoi, va apărea fundamental nerezonabilă pentru această persoană.